I år blir Larvik hele 350 år gammel – god grunn for å feire og snakke om byen og dens innbyggere. I den anledningen gis det ut en by-jubileumsbok med tittelen «Dråper» for å relatere til vannets betydning for byen og kommunen. Her skal forfattere fra fortid og nåtid presenteres med en tekst, dikt, bilde som omhandler dråper i videst forstand. Og i går ble jeg kontaktet og bedt om å bidra med et utdrag fra «Endelig Gammel».

Klart jeg gjorde det og enda godt at jeg har tatt opp noe vannrelatert i boken 🙂

Foto Mona Hauglid; sort hvitt i boken

Her er utdraget:

… Jeg hadde lest om kajakk-kurs som ble holdt bare en liten kjøretur hjemmefra, og lurte på om det kunne være noe for meg. Bildene i reklamen viste en smal båt som skar seg gjennom den mørkeblå vannflaten, omgitt av storslått natur. Jeg kunne nærmest høre stillheten og kjenne freden bare fra bildet. Det måtte være så avslappende og vakkert å flyte forbi strender, enger og fjell, og se alt fra en helt uvant vinkel. Ja, det fristet med en aktivitet på et blått hav som speilet solen. Skulle jeg melde meg på? 

Som du kanskje allerede aner, foretrekker jeg de typene fysisk aktivitet som ikke innebærer fare for å bli veldig svett eller andpusten. Så akkurat dette, å sitte rolig i en kajakk med bare litt armvirksomhet, måtte vel være det rette for meg –  tenkte jeg. Og alle som noensinne har prøvd å padle, vet at det slettes ikke er helt slik jeg så det for meg. Men før jeg i det hele tatt kom så langt at jeg kunne gjøre denne erfaringen, satte en godt fungerende beskyttelsesmekanisme i gang. Det tok ikke lang tid før en indre samtale startet opp med mange gode innvendinger: Hva hvis det ikke var så enkelt som det så ut? Hva hvis det regnet? Nei, det var meldt fint vær i lang tid fremover. Så den holdt ikke, men hva hvis kajakken veltet eller høydeskrekken tok styringen over meg og pusten midt på havet?

Det siste var faktisk et reelt og alvorlig argument. Selv om jeg tar et grundig oppgjør med redselen når den prøver å hindre meg, er høydeskrekk av et helt annet kaliber. Den setter meg fullstendig ut når den tar styringen. Derfor var tanken på at den kunne slå til et så sterkt motargument at jeg var på nippet til å skrinlegge hele prosjektet og overlate kajakk til dem som har mer vikingblod brusende i årene enn jeg. Men i det øyeblikk jeg tenkte tanken, passerte jeg et ungt par, og fikk med meg en flik av samtalen deres, som lød “Livet starter der komfortsonen slutter!”. Jeg stusset. Setningen klorte seg fast i underbevisstheten min og tittet frem igjen og igjen. Til slutt  måtte jeg belyse den litt nøyere. Kunne det være riktig? Er ikke livet i denne komfortsonen som har kostet anstrengelser å etablere, både behagelig, velfortjent og verneverdig? Denne bekvemme tilværelsen, godt og trygt innredet med minimale forstyrrelser og ubehagelige overraskelser. Jeg snudde på ordene og argumenterte med meg selv. Jeg kom frem til jeg måtte besvare et grunnleggende spørsmål: Hva betyr det å leve livet for meg?

Hvis jeg mener at å leve livet innebærer å

  • Utvikle meg selv fortløpende
  • Være stolt av oppdagelser
  • Glede meg over utfordringer jeg takler
  • Være åpen for ukjente mennesker og situasjoner
  • Kunne  være forbauset over egne egenskaper og evner
  • Føle glede over uante muligheter og ta fatt i dem, da må jeg nok være villig til å forlate behagelige og vante stier med ujevne mellomrom. Det er nemlig når vi – et øyeblikk eller for bestandig – forlater det forutsigbare og kjente at vi kjenner på livets puls og de uendelige mulighetene det tilbyr. Det er da vi vokser.        Det endte med at jeg prøvde ut kajakken. Og ikke bare den. Jeg prøvde ut en rekke ting. Noen av dem opprettholdt jeg over et lengre tidsrom, noen fikk bare ett forsøk, noen fikk en fast og varig plass i livet mitt…..

Skulle du ha blitt nysgjerrig og vil lese mer, kan boken lånes på enkelte bibliotek eller bestilles her:

https://ingridstruemke.wordpress.com/kontakt-2/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s