Hjerneforskning er noe fascinerende. Derfor hører jeg gjerne på foredrag fra fagfolk og forskere når muligheten byr seg, sånn som her om dagen. Og jeg lærte noe nytt som jeg har lyst å dele med deg!

Kanskje du i motsetning til meg visste at hjernen ikke er en muskel. Derfor nytter det ikke å repetere noe om og om igjen i håp om å trimme hjernen, aktivisere den og inspirere den til å danne nye kontakter og synapser.

Det som trigger hjernen til å være aktiv og fornye seg er noe helt annet: Glede.

Foto Mona Hauglid

Hvor sterk denne motivatoren faktisk er, ble illustrert gjennom følgende eksempel:

En mann på 75 ønsker å lære kinesisk. Den ene delen av hjernen hans sier, ja, jeg har lyst. Den andre sier, det går aldri! La oss si han overvinner sin indre skeptiker og forteller vennene om planen. Hva tror du disse sier? Klart, at han er for gammel, at det er et håpløst prosjekt. Skulle han mot formodning ikke ha mistet motet etter en slik reaksjon, men melde seg på språkkurs, så kan vi lett forestille oss at selvtvil, manglende stå-på-vilje eller ting som kommer i veien for å delta regelmessig på kurset, gjør det mer enn bare litt sannsynlig at han ikke kommer til å gjennomføre og dermed heller ikke lykkes med sitt prosjekt om å lære det nye språket.

Men hva hvis akkurat denne mannen hodestups forelsker seg i ei kinesisk dame mens han er på ferie i hjemlandet hennes og ønsker å etablere et forhold til henne… ja, hva tror du skjer med hans språkkunnskaper da?

Derfor: Finn ting å gjøre som skaper glede, lidenskap og hengivenhet. Da fortsetter hjernen å danne nye synapser frem til din siste levedag. Nyere forskning har motbevist påstanden at den mister evnen til å utvikle og fornye seg. Du kan lære noe nytt så lenge du ønsker. Det er når du ikke utfordrer den mens den er stimulert av gledesfølelse at den visner hen.

Foredraget ble holdt av Prof. Dr. Gerald Hüther («Raus aus der Demenzfalle») https://youtu.be/DWUuQDmGYfk

En kommentar om “Hjernen vår har kun en preferanse: Glede

  1. Tilbaketråkk: For sent – inGrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s