Ofte blir indie-forfattere, altså disse særingene som gir ut bok på eget risiko, møtt med skepsis og fordommer. Det mistenkes at bøkene er av dårlig kvalitet – innholdsmessig, språkmessig, utføringsmessig.

Jeg mener at her, som også blant bøkene utgitt av etablerte forlag, finnes gode, mindre gode og enkelte ganske unødvendige. Å mistenke at bare fordi boken er utgitt i selvforlag er den mindreverdig er ikke bare urettferdig, men det stenger også veien for at indie-forfattere med sine budskap kan nå frem til allmenheten.

Er det virkelig i tråd med ytringsfriheten at en hel gruppe utestenges fra fora hvor de kan bli funnet, hørt eller lest?


Jeg har tidligere skrevet om system-etablerte barrierer som å gjør det særdeles vanskelig for en indie-bok å bli tatt inn i bibliotekenes sortiment. Heldigvis, her er det slik at kunden/leseren innehar en maktposisjon som gjennom sin etterspørsel kan initiere til innkjøp av boken via Nasjonalbibliotekenes innkjøpsavdeling.

Foto: Kristin Dons-Wallebek

Når det gjelder Litteraturfestivaler så er saken en helt annen. Der er det arrangørene som bestemmer hvem som er verd å bli gitt en arena. Og da faller indier utenfor gang på gang! De anses ikke som trekkplaster og har dermed ingen verdi.

Trist! For kultur skjer ofte akkurat på utsiden av det gode selskapet, på utsiden av mainstream. Det har vist seg at det er akkurat disse særingene som ikke bøyer seg som har en viktig message og driver noe videre som muligens har gått i lås eller blitt for bekvem.

Indie-forfatterne har en viktig rolle når det gjelder mangfold, nisje, spesialkunnskap og ikke minst nytenking. Det er stemmer som kommer fra allmenheten, den gjense medborgeren med sitt syn og sin erfaring. På denne måten er de en viktig faktor når det gjelder ytringsfriheten.

Jeg er derfor glad og takknemlig at Åse Wivestad fra Kimen Litteraturfestivalen så denne siden av forfatterverden og inviterte NIFS på scenen. I selveste storsalen fikk jeg anledning å snakke om indieforfatterskapet!

Tusen takk for det.

Det er ett viktig steg i rett retning. Kanskje vi får enda større rom under neste arrangement?

To be continued…

En kommentar om “Enda et steg videre

  1. Kjempebra! Forlagene kan uansett ikke gi ut alle bøker uansett hvor leseverdige de er. Jeg er mektig imponert over alle de gode bøkene som gis ut av Indie forfatterne!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s