Det moderne, demokratiske samfunnet er bygd opp på tanken at av alle innbyggere er likeverdige.

Vi finner likestillingsforkjempere for de forskjellige samfunnsgruppene og begrepet blir som oftest lenket mot kjønnsbaserte eller etniske urettferdigheter.

Foto Mona Hauglid

Det er riktig å sette fokus på biologisk begrunnet diskriminering.

Derfor er det påfallende at likestilling mellom generasjonene ikke er i fokus i vårt samfunn som blir mer og mer preget av at det å være ung er en verdi i seg selv. Dette er bekymringsverdig. Vi vet at andelen av befolkningen som går inn under gruppen “eldre” stadig vokser og dermed faller økende antall medborgere utenfor.

Eldre ansees som ikke likeverdige medborgere når det søker jobb og i alle fall ikke etter de har nådd pensjonsalderen. Da blir det omtalt som belastning for samfunnet og kostnadsfaktor. Det er en ubehagelig erfaring som sliter på selvfølelsen og dermed livsgleden. Og jeg kan tenke meg at det må ramme menn hardt å for kanskje første gang føle på å ikke blir verdsatt men utestengt av en biologisk årsak.

Dette er en erfaring kvinner gjør mange ganger i løpet av livet.

Forleden markerte vi likelønnsdagen. Fra i går av jobber alle kvinner gratis siden de i snitt tjener bare om lag 87 prosent av en gjennomsnittlig mannsinntekt. Dette gapet forsterkes når vi blir pensjonister, sa da blir kvinner dobbelt rammet.

Det er nesten sarkastisk når myndighetene da i tillegg roper høgt om dugnad og oppfordre til å stille kvinnesterk i ulønnet veldedighetsarbeid. Hvordan verdisettets kvinnelig arbeidskraft?

Dessverre, likestilling mellom kjønn og aldersgrupper er langt ifra en realitet i Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s