I 2016 tok jeg det bevisste valget om å gi ut bøkene mine i selvforlag – eller som indieforfatter, den nyetablerte betegnelsen. Det var ikke et økonomisk valg, fordi jeg er misfornøyd med royalties avtaler. Nei, heller det motsatte av gevinstmaksimering! 

Som den egenrådige personen jeg er (noe du sikkert har merket enten her på bloggen eller hvis du har lest «Endelig Gammel») , føles det meget tilfredsstillende å gi ut mine publikasjoner som rent selvpubliserte produkter. Det innebærer nemlig at jeg kan bestemme helt og holdent over verket. Fra første bokstav til papirtykkelse og farge, linjeavstand, skriftstørrelse oppdeling og ikke minst ordbruk, alt er overlatt ene og alene til meg. Jeg benytter meg ikke av innkjøpte tjenester som f.e. redaktør eller forlagskonsulent. Utseende, oppsettet, utvalg og plassering av bilder bestemmer ingen ombrekker eller designer. De eneste profesjonelle jeg benytter meg av er fotograf og trykkeri.

cover Mona Hauglid/ trykk HBO Nova Print AS

Etter inspirasjon fra filmbransjen, hvor begrepet Director´s Cut er etablert for filmer der regissøren også har mesteparten av redigeringsansvaret velger jeg å betegne denne måten å utgi boken Authors´s Cut. Og jeg ble gjort oppmerksom på at en med-indieforfatter Jean-Louis Adorsen også brukte dette begrepet i en PostScript. 

Ved å gjøre alt selv blir boken nøyaktig slik jeg, altså forfatteren, ønsker at den skal bli helt, uten påvirkning av et forlaget som stiller krav til gevinstmaksimering og avkastning og gjør det nødvendig å inngå kompromiss med en redaktør som i tillegg kan ha andre verdier eller synspunkter enn jeg. 

At mine bøker kan inneholde skrivefeil, en “horeunge” eller noe sånt får jeg derfor ta utelukkende på min kappe. Det er et faktum jeg fint kan leve med etter å ha lest en god del nyere bøker utgitt av etablerte forlag. I mange av disse har jeg oppdaget feil til tross for en stor stab av redaktører, språkvaskere, korrekturlesere osv. Og siden jeg setter autensitet høyt skal den også gjenspeiles i boken jeg gir ut.

Forhåpentligvis: God lesning

En kommentar om “Hardcore indieforfatter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s