Flere ganger har jeg blitt spurt hvorfor jeg ganske ubekymret har gjort store forandringer i livet mitt, ting som flytting, bytte av jobb eller starten av nye prosjekter. Helt ærlig? Det hadde jeg ikke noe godt svar på. For meg har det bestandig vært helt naturlig å gå for noe nytt når det føltes riktig. Du kan jo likevel ikke spå utfallet, kontrollere tilfeldigheter eller ta innflytelse på menneskene du møter underveis uansett hvor grundig du analyserer. Men da samme spørsmålet dukket opp stadig vekk, tenkte jeg etter om det kunne ha sitt utspring i barndommen min – det er jo ofte der vi finner forklaringen til mye av våre handlingsmønstre.

Og plutselig husket jeg noe! En replikk jeg kom med hver gang noen viste meg noe nytt: «Ninna kann besser!» Ninna kan bedre.

Et rask google-søk forteller at jeg må ha vært under to og et halvt år gammel da jeg overbevist uttalte meg om mine ferdigheter, for etter den tiden begynner barn og omtale seg selv med «jeg». Helt stødig på alle lydkombinasjoner var jeg heller ikke siden Ingrid ble for vanskelig og ble gjort om til Ninna. Men en ting var jeg helt trygg på: At jeg kunne dette bedre, selv om jeg aldri hadde vært borti dette før.

Foto: Ole Andreassen, Håkvik 1955

Heldige meg som fikk slippe til! Jeg kan ikke huske en eneste gang der jeg ble hindret fra å prøve. Og selv om jeg selvfølgelig ikke kunne det bedre, hørte jeg heller ikke noe «der ser du» eller lignende. Så jeg tenker at dette la grunnlaget for en ganske uredd og bekymringsfri tilnærming til det ukjente og uprøvde.

Det er jeg glad for, det opplever jeg som en fordel. En ulempe som følger med er at – skulle jeg lykkes uvanlig bra med noe, så oppfatter jeg det som like selvfølgelig og føler ingen overstrømmende stolthet for det er jo bare sånn jeg er og gjør.

Hvordan forholder du deg til det ukjente?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s