I går tok jeg med meg en kopp på min daglige runde. Jeg skulle plukke blåbær på morgenturen – akkurat som jeg så ofte gjorde for 65 år siden…

dagens fangst

Min mor var gravid med lillebror. Om det var et komplisert svangerskap eller hva som var grunnen husker jeg ikke, men jeg ble i alle fall satt på fly fra Düsseldorf til Oslo hvor jeg ble møtt av onkel Ole og hans søster tante Nanna. Nanna bodde i Oslo, mens Ole reiste til sjøs og bare var på gjennomreise etter turnus på hjemturen til Nord-Norge. Så dagen etter skulle han og jeg dra videre med tog og buss til den lille landsbygda hvor besteforeldrene mine drev gårdsbruk. Der skulle jeg tilbringe tiden mamma trengte for å komme til krefter og samlivet med det nye familiemedlemmet hadde gått seg til.

Jeg elsket å være hos mormor og morfar, så for min del kunne det ta lang tid før norgesoppholdet måtte ta slutt. Det var et spennende liv på gården. Alle hadde sine oppgaver, også jeg. For en deilig følelse å bety noe, være viktig og kunne bidra med min innsats! En av oppgavene min var å jage kyrne til skogs før frokost hver morgen. Utrustet med en kvist og en kopp bar det av gårde ved 5-tiden. Kvisten kom til innsats på tur innover for å forhindre at noen av dyrene avbrøt vandringen for å beite før vi var kommet over ferista.

På hjemturen kom koppen til innsats. Det fantes flust med blåbærtuer langs stiene og koppen skulle fylles med store søte bær. Disse, rørt sammen med sukker ble frokostpålegget på mormors hjembakte brød når jeg kom hjem. 

Jeg husket lukta fra furuskogen og smaken av frokostskiva som om det var i går da jeg satte på huk i lyngen, en anelse stivere i knærne og mange kilometer lenger sør mens jeg lurte på om også blåbæra var større før i tiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s