Frivillighetsarbeid!

Viktig, ja rett og slett uunnværlig! Så viktig at vi har fått beskjed om at 2022 er frivillighetens år. Alle skal bidra, for at alle skal med…

Vi kan nok ikke tallfeste timene det kreves av dedikerte ildsjeler for å utføre diverse oppgaver som gjør livet til trengende medmennesker lettere, gladere eller rett og slett utholdelig. Det vi derimot kjenner til er hva SSB forteller oss om verdiskapningen fra denne sektoren. I 2019 lå den på den svimlende summen på om lag 76 milliarder kroner… https://www.frivillighetnorge.no/nyheter/frivillig-innsats-skaper-verdier-for-omlag-76-milliarder/

Jeg er full av beundring for disse menneskene. De er villige til å melde seg inn i diverse foreninger, betale medlemskontingenter for deretter å bruke penger på bensin i tillegg til sin tid og energi. Alt for å kunne hjelpe helt fremmede mennesker!

Det står det virkelig respekt av!

Foto Mona Hauglid

Men jeg spør meg:

Er det riktig at staten galant fraskriver seg ansvaret for omfattende velferds- og samfunnsoppgaver og i stedet legger det over på enkeltindivider og tilfeldigheten om noen frivillig vil påta seg dette arbeidet. Det innebærer jo den risikoen at deler av behovet ikke blir dekket eller ikke så godt som det egentlig kunne blitt – for de som trør til ved diverse oppgaver er mest sannsynlig ikke faglærte.

Etter min mening er det ingen akseptabel løsning å rope etter mer frivillighet når statlige eller kommunale organer ikke klarer å tilfredsstille stadig voksende behov gjennom profesjonelle aktører. Da må man finne årsakene som evtl. krever en omprioritering av ressursbruken og ta fatt i løsninger som sikrer et profesjonelt tilbud til dem som har behov for det. I tillegg er det veldig umusikalsk å fri til en aldersgruppe som man i andre sammenheng galant diskvalifiserer til tariffestet lønn (pensjonistlønn) eller nekter tilgang til betalte oppgaver som f.e. noe så enkelt som å sitte eksamensvakt.

Burde ikke dem som har tid og evne til å forplikte seg til veldedighetsarbeid blitt tilbydd en anerkjennelse i tråd med engasjementet? Frikort til kulturelle eventer eller til idrettsarrangement, kan være en mulighet for korte, mer sporadiske bidrag. Særlig med tanke på en minstepensjon under fattigdomsgrensen er for mange pensjonister en nødvendighet å spe på den månedlige overføringen fra NAV. Og det må åpnes opp for mer fleksibel arbeidstidsavtaler for å holde arbeidstakerne lenger i jobb.

Det trengs en ny vurdering av aldersgrenser, godtgjørelser eller skattelette.

Det er en uting å bruke eldre som gratis arbeidskraft eller billig reservepool i kriser.

La oss tenke nytt, det er på tide å rydde opp i gamle tankemønster som fungerte i en tid med helt annen demografi.

Reklame

En kommentar om “Frivillighetens år, hurra?

  1. Tilbaketråkk: Om å bry seg – inGrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s