Livsvisdom for mennesker i alle aldre!

I sin bok ”Endelig gammel”, sier Ingrid Strümke: ”Den spennende del av livet er ikke over bare fordi du pensjonerer deg. Faktisk er det nå den morsomste delen begynner.” Hun begrunner dette med at den livsvisdom livet kan gi, lærer deg hva du bør gi slipp på, hva du bør sette mest pris på og at du først nå er i stand til å ta dine beste valg. Boka ”Endelig gammel” er på en måte flere bøker i ett.

Ytre sett er dette en selvbiografisk bok om viktige hendelser og valg i forfatterens liv. Åpent og skånselløst ærlig med seg selv, forteller hun om hva hun har opplevd. Hun reflekterer over hvordan hun tenkte den gang og hva som da drev henne. Så setter hun dette i perspektiv utfra de erfaringer, kunnskaper og innsikter hun i voksen alder har tilegnet seg. Kunnskaper hun ofte har fått fra hendelser hun har opplevd mot sin egen vilje og ønske. Som hun uttrykker det: ”Ble ingenting som planlagt. Jeg valgte å gi etter for livets lærdom ved å gradvis tilpasse meg gjennom å forandre vektlegging, fokus og verdisyn underveis.” Hun sier også: ”Det er viktig å være utholdende og tålmodig når vi følger planer. Kunsten er å avveie og innse når skjebnen har sett seg ut helt andre veier for oss.” Og: ”For meg er det avgjørende å være i stand til å erkjenne mulighetene øyeblikket gir og dra nytte av akkurat dem.”

Boka er også, som tittelen ”Endelig gammel” antyder, en oppmuntringsbok for deg som er gammel eller frykter å bli gammel. Forfatteren sier det direkte: ”Dette fikk meg mer enn en gang til å innse at noen ting faktisk er bedre nå enn før. Gir ikke all livserfaringen jeg har samlet opp gjennom årene, mulighet til å skape en fargerik og spennende tilværelse nå, mer enn noen gang før i livet mitt?” Hun forteller om seg selv: ”Hvis jeg derimot sammenligner meg med det emosjonelle aspeløvet jeg minnes å ha vært, går det opp for meg at jeg er den mest avslappede og trygge utgaven av meg selv. Og det har jaggu meg sine fordeler.”

Boka er først og fremst en filosofisk tekst om livet. Forfatteren tar leseren med på sin livsreise og ønsker å formidle de erfaringer og erkjennelser hun har kommet til, slik at andre også kan ta del i disse. Noen ganger nærmest roper hun til leseren om å ikke gå i de samme feller hun har gjort og ikke gjøre de samme feilene. Et eksempel er: ”Hele ti kostbare, ugjenkallige år brukte jeg på å stritte imot innsikten at jeg aldri mer kom til å se så ung ut som før. Det jeg skulle ha forstått, var at jeg heller aldri kom til å se så ung ut som jeg gjør akkurat i dag.”

Vår store filosof Platon sa det slik (siterte Sokrates): ”Jeg liker å snakke med virkelig gamle mennesker. Vi kan spørre dem, slik vi kan spørre de som har reist en vei vi selv antagelig også kommer til å reise, om veien er ujevn og vanskelig eller jevn og lett.” Jeg tror Sokrates ville anbefalt boka ”Endelig gammel”. Et par eksempler til, begrunner denne vurdering:

· ”Denne innsikten lar oss forstå at å være menneske betyr å være et mangelfullt vesen. Å skjønne dette fellestrekket, er en forutsetning for å evne å omfavne våre medmennesker, til tross for deres utilstrekkelighet.”

· ”Det har jeg bestemt meg for. Tillit er et valg jeg tar.”

Men alt kommer ikke av seg selv. Forfatteren formaner: ”Men tiden mellom 60 og 90 er like lang som den mellom 30 og 60. Hvis vi i dette livsavsnittet fortsatt har lyst å kjenne på begeistringen, kriblingen, forventningen vi følte i yngre dager, må vi nok gjøre en innsats.”

Flere omtaler finner du her: https://ingridstruemke.wordpress.com/bokomtaler/

Boken bestilles her: https://ingridstruemke.wordpress.com/kontakt-2/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s