Debatten om prisnivå, eksport, virkemidler går en kule varmt på sosiale media til tider. Jeg har hittil bare uttalt meg i personlige samtaler om hva jeg mener om emnet. Men siden jeg vanligvis deler mine tanker rundt aktuelle og mindre aktuelle tema skriftlig, har jeg blitt spurt om jeg ikke orker å snakke om problemet.

Jo, jeg orker strømprat.

Men jeg orker ikke populisme, nasjonalisme, avgrensing, egoisme.

Foto Mona Hauglid

Jeg orker en debatt hvordan håndtere en krise i felleskap slik at alle – ikke bare nordmenn – har levelige kår. Vi er ved et veiskille når det gjelder energi og klima (noe som jo henger sammen) og det kjenner ingen nasjonale grenser. Hittil har alle nasjoner kunnet sørge for seg selv når det gjelder energibehovet. Slik er det ikke lenger. Det er noe helt nytt, og det er ikke mulig å løse en ny konflikt, et nytt problem med gamle mønstre. Vi må tenke i andre, uvante baner. Men hvis alle bare ser sitt eget behov kommer vi ingen vei. Alle land, mennesker, nasjoner henger sammen i dag og ingen i verden klarer å løse noe som helst alene lenger. Den tiden da du kunne gjemme deg bak egne grenser og tro at da var du sikret fra innflytelser fra resten av verden eller effekten av andres handlinger er over, en gang for alltid.

I dag trengs åpenhet og vilje til samarbeid, løsningsfinding og innskrenking fra ALLE partene. Jeg syns Spania er et fremragende eksempel på solidaritet. Helt uavhengig av gass har de allerede fattet innsparingsbeslutninger. Og vi i Norge klager, setter nord opp mot sør, Norge mot Tyskland, England og EU. Huff.

Ja, strømmen er dyr. Den er et knapt og ettertraktet gode. Den stabile varianten kan tydeligvis ikke produseres i uendelige mengder samtidig som vi trenger den på flere og flere områder i økende grad. Det sier seg selv at da må man bruke den bevisst og spare der man kan. Det skjer ikke med lave priser – dessverre. Kun høye priser frister til investering i solseller på tak eller vegg, etterisolering, varmepumper, slutten på flombelysning av bygninger, slokning av lysreklamen (stikkord lysforurensning) og til å skru av lyset når du ikke er i rommet.

Og nei, atomkraft er med dagens teknologi ingen alternativ for meg. Jeg tenker med skrekk på bilder av lagringsplassene for radioaktiv avfall i tidligere saltbergverk der den leker fra tønnene. Og jeg holder pusten nå under angrepet av Ukraina og kampene som herjer rund kraftverket i Saporischschja.

Les også: https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/strom-av-bekymringer-og-bedriftenes-vate-drom/o/5-95-653491?s=ios&fbclid=IwAR3Y2hdtqFkOUAOHu205nI_PAtXPVDa1IQEYkbQZH0uvk42EKAUDxiDIouM

2 kommentarer om “Strømpriser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s