Hvem av oss har ikke våknet i ulvens time av en intens indre dialog? Tanker som danser tango på hodeputen eller småjævler som diskuterer høylytt i hodet vårt. 

«Det eneste rette er …», «Nei, det er alt for farlig…», «la oss ikke gjøre det så komplisert». En fjerde, «slutt, vi må sove. Viktig dag i morgen».

Foto Mona Hauglid

Disse smådjevler har som sin oppgave å skape komplikasjoner, diskusjoner og tvil og de er helt klart i slekt med smånissene fra norsk folkeeventyr som forteller oss at det ikke er mulig å bli kvitt dem: 

«Og mannen ville fra nissen flytte,

men reisen ble ham til ingen nytte,

for høyt på vognlasset nissen lo:

jeg tror vi flytter i dag vi to.»

At vi ikke kan eliminere dem er i utgangspunkt bra, for disse småjævlene eller nissene vil deg ikke vondt. De vil beskytte deg. Men når de overdriver ender det med at de saboterer deg. 

Sabotørene er mangfoldige, men som med mennesker, kan du med litt anstengelse kjenne igjen typene. På sin nettside positiveintelligence.com har Shirzad Chamine kategorisert typene, og jeg prøver meg på en norsk gjengivelse av hans beskrivelser: 

  • Dommeren er sjefsabotøren. Den denger løs på deg for alle dine faktiske og innbilte feil og mangler. Den advarer om alt som overhodet kan ramme deg i fremtiden.
  • Unngå-ubehag-sabotøren vil unngå alle konflikter og ubehag og drar derfor frem det positive på en opphøyd og overdreven måte.
  • Kontrolløren har et angstbasert behov for å ta ansvar og kontrollere situasjoner.
  • Sabotøren for perfekte leveranser er avhengig av vedvarende prestasjon.
  • Den hyperrasjonelle som er følelsesløs og kanskje også intellektuelt arrogant.
  • Den årvåkne som aldri hviler og ser farene over alt. 
  • Pleaser vil gjøre alle til lags på bekostning av seg selv.
  • Den rastløse som aldri er fornøyd og aldri i ro.
  • Perfeksjonisten som krever for mye orden og stiller urimelige krav.
  • Offeret har funnet en metode for å få oppmerksomhet og hengivenhet gjennom ekstremt fokus på indre følelser, spesielt de vonde.

Ved å avsløre hvem som er hovedsabotøren hos deg, kan du motvirke at dens overbeskyttelsestrang stopper deg fra å følge dine mål og kaste ballast som hindrer deg i leve ut ditt potensiale.

Vil du finne ut hvem dine sabotører er, kan du ta en test her: https://www.positiveintelligence.com/saboteurs/?utm_source=Ukebrevet+Tirsdag+morgen&utm_campaign=d1bb4be96f-EMAIL_CAMPAIGN_2022_01_06_03_31_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_ba998c9f0d-d1bb4be96f-511534776&mc_cid=d1bb4be96f&mc_eid=a9e5bf396d

Hos meg er det klart og med skikkelig god margin dommeren som er hovedsabotøren, mens offer- og unngå-ubehagsabotørene er nesten fraværende. Så her må jeg nok ta en nøyere titt på hvorfor jeg er så nådeløs i min selvkritikk. 

Hvem av disse sniker seg inn i hodet ditt for å ødelegge nattesøvnen din?  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s