Da jeg flyttet til Norge var jeg 41 år. Før det var jeg bosatt i Tyskland den største delen av livet mitt og hadde selvfølgelig blitt preget av kulturen og samfunnet der.

Bildet viser en statistikk som er tatt fra Statistisches Bundesamt og der ser du at aldersdiskriminering ikke er noe som dominerer det tyske samfunnet. 9 % er ikke mye. Tyskland har helt andre utfordringer når det gjelder diskriminering, men alderen er det altså ikke.

Preget av denne samfunnsholdningen overfor eldre, hadde jeg store forventninger for mitt liv etter fylte 60. Det skulle bli en aktiv og inspirerende tid som jeg hadde planlagt nøye – også økonomisk – helt siden 30-årsalderen. Jeg var klar, hadde planene parat. Lite ante jeg om øvre aldersgrenser og jeg regnet derfor overhodet ikke med å møte på begrensninger omgivelsen min skulle sette ene og alene p.g.a. fødselsdatoen min.

Det traff meg som en bombe at det ble forventet at jeg fra nå av skulle oppsøke tilbud som var aldersbestemt: Seniordans, Eldre Sentrum, Pensjonistuniversitet osv. At jeg skulle falle inn under en gruppe som ansås som skrøpelig og belastende for samfunnet, var mer enn jeg kunne begripe. Jeg hadde et hode full av ideer, en kropp som fungerte utmerket og en upåklagelig energi.

Jeg fordrar ikke stigmatisering, merkelapper, ghettofisering. Jeg ønsker å bli integrert og være integrativ, inspirere og utveksle på tvers av alder, kultur, kjønn. Det er da jeg mener man vokser og utvikler seg. Det er da livet er fargerikt, spennende, nytt. Det er da vi holder oss frisk og glad.

Men slik skal det altså tydeligvis ikke være i Norge? Her skal samfunnet skjermes fra de eldre og de eldre skal styres og aktiviseres gjennom aldersrelatert underholdning? 

Jeg hadde to valg: Enten underordne meg og miste min kreativitet, energi og pågangsmot, eller…

Jeg valgte «eller».

Og det skrev jeg bok om. 

Du kan bestille den her: https://ingridstruemke.wordpress.com/kontakt-2/

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s