Det er sannelig ikke alltids lett å ytre sin mening eller stå for den. Bare å lese enkelte tråder i sosiale medier kan være bli skremmende nok til å la være å utsette seg faren for å bli skjelt ut eller angrepet.

Men også i face to face debatter risikerer man å bli møtt av hersketeknikker og verbal trakassering. Konsekvensen er at man tenker seg om flere ganger før man sier sin mening og noen ganger lar være, særlig hvis man vet at den ikke kommer til å falle på god jord hos alle. Man blir rett og slett redd.

Hvorvidt det er nyttig å hive seg på digitale diskusjoner kan vel diskuteres. Men det gjelder jo på samme vis når man er fysisk tilstede under samtaler. Er det riktig og bra å holde tilbake sin ærlige mening?

Selvfølgelig skal vi kommunisere respektfull og empatisk og helst også diplomatisk når vi forteller om vårt ståsted – ingen tvil om det. Men det utelukker ikke tydelighet, og vår kommunikasjon må ikke gå på bekostning av den. Tydelighet er nemlig et utrykk av respekt, empati og ansvar. Ved å være klar og tydelig gir vi andre mulighet å forstå hvem vi er, hva vi står for og hvilken verdier vi representerer. De kan jo ikke jette seg til hva vi tenker. 

Foto Mona Hauglid

Det er en type ærlighet overfor andre og oss selv forutsetter at vi sier ting som de er.

Spørsmålet er hvordan, ikke om vi gjør det. 

Hvis vi formulerer oss høflig, går på sak og ikke person, er vi på den sikre siden. Skulle noen da svarer med hersketeknikker eller blir krenket fordi du har en annen oppfatning, er det faktisk ikke ditt problem. Du er ikke forpliktet til å styrke deres ekkokammer eller mate deres boble. 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s