Kronikk ØP 31.12.2022

Når det snakkes om eldre i den offentlige debatten, tar det ikke lang tid før penger nevnes. Enten det dreier seg om heving av pensjonsalderen for å sikre fremtidige pensjonisters underhold eller at de blir ansvarliggjort for kommunens økonomiske kollaps som følge av kostnadene deres pleie og omsorg generer – fokus ligger på den økonomiske verdien av denne samfunnsgruppen. Men noe helt annet enn hva som kan måles i kroner, kan utgjør deres verdi. 

Østlandsposten 31.12.2022 Foto Mona Hauglid
Hvorfor begrenses betydningen av en hel samfunnsgruppe til dens økonomiske verdi? 

Jeg lurer på om denne innsnevringen er årsaken til at en stadig økende gruppe mennesker blir skjøvet ut mot randen av samfunnet. Uansett grunn frarøver dette dem noe som er vesentlig for trivsel og helse: Følelsen å bety noe og kunne bidra. 

Vi forstår lett viktigheten av dette elementære behovet for å bli inkludert når vi ser på konsekvensene av aldersdiskriminering. WHO’s Global report on ageism (WHO 2021, s.48) oppsummerer virkninger på personer som utsettes for alderisme slik: De får dårligere fysisk helse, forkortelse av livet, langsommere rehabilitering etter sykdom og skade, dårligere mental helse, økt sosial isolasjon og ensomhet, og redusert livskvalitet. 

Fra en meningsfull hverdag og verdig posisjon i samfunnet derimot henter eldre energi og livsglede med alle de helsefremmende og motiverende effektene det medfører. Den gir incitament til å klare seg selv, lære nytt, hjelpe der man kan. Selvfølgelig gir dette utslag i reduserte kostnader innen eldreomsorgen. Men vi kan trekke det enda lengre og se om det kan gagne samfunnet på andre måter. 

Verdi handler om mer enn økonomi

Eldre som har et godt tilbud trives, er sosiale, klarer seg lengre i egen bolig, har plattformer som bidrar til et fornøyd, selvstyrt innholdsrikt liv og er langt mindre avhengig av hjelp og tilsyn fra den yngre delen i familien. Dette gir avlastning og lettelse. Når man vet at foreldre eller besteforeldre har det bra og er opptatt med sitt, kan de som har en travel hverdag med jobb og barn disponere tiden sin bedre og slipper dårlig samvittighet når de ikke rekker daglige telefonsamtaler eller ukentlige besøk. Samtidig føler også de eldre seg ikke som en belastning.

Og dermed kommer vi til sakens kjerne: Hvilken verdi har gamle mennesker for samfunnet? 

Under pandemien oppdaget vi noe som overrasket mange: Mange eldre taklet nedstengingen og restriksjonene bedre enn yngre. De hadde opplevd svært krevende tider før og deres erfaring forhindret at de ble slått ut av kraftig motvind. Overvunnede kriser hjelper å sette den aktuelle opplevelsen i perspektiv og håndtere den. Her er eldre menneskers ekspertise uvurderlig for samfunnet. 

Å tilegne seg slik erfaring tar år, men når den er opparbeidet kan den deles for å berolige, gi mot og håp i vanskelige situasjoner. Slik blir eldre medborgere et balanserende element som gir trygghet gjennom sin levde erfaring. Deres fortellinger og eksempler knytter nåtiden og fortiden sammen og bekrefter kulturarv og kan bli til samfunnslærdom. 

Samfunnsnytten av samspillet 

Vi vet at samspill er avgjørende for et velfungerende samfunn. Ved å ekskludere eldre mennesker, nedsnakke deres bidrag og erfaring, mister vi en viktig kilde til egen historie, tradisjoner og visdom. Vi reduserer verdier til økonomi og modernitet. Per Erik Solem sier i sitt SSP-NOTAT NR. 7 Alderisme og aldersdiskriminering – en samfunnsutfordring: “Om effektivitet, prestasjon og konkurranse er viktigere enn sosialt samvær, nærhet, gjensidighet og likhet og overflod av tid, stiller mennesker svakere om de har noe redusert nivå på hurtighet og topprestasjoner.” 

Det er viktig å være nytenkende, fremoverlent og åpen for forandring. Uten tvil! Men først når de unges pågangsmot og innovasjonsstreben kombineres med visdom og livserfaring fra den eldre garden, styrkes samhold og identitet. Det kan være et verktøy for å tematisere og mildne sosiale forskjeller og forbedre samspillet mellom generasjonene. Personlig modenhet opparbeides over tid og er den viktigste verdien i relasjoner, og hva er samfunnet annet enn relasjoner mellom mange forskjellige individer? Her kan og bør godt voksne mennesker ta ansvar og vise vei. Her bør de verdsettes. Slik skapes et stabilt og overlevelsesdyktig samfunn, mens ekskludering, normering, intoleranse er starten til avdemokratisering og et tegn på ignoranse og hovmod.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s