Helt ærlig? Jeg har ofte blitt flyforbannet når unge mennesker, men også mannlige pensjonister fra godt doterte jobber i f.e. næringslivet uttaler seg i det offentlige rom om hvor godt pensjonistene i Norge har det. 

Å si sånt viser at de helt åpenbart har glemt det store antallet minstepensjonister her i landet, hele 13,5 % ifølge SSB. I denne gruppen lever tre av fire under EUs fattigdomsgrense. Som oftest er de berørte kvinner. Kanskje det er derfor det er så lett å overse?

Foto Mona Hauglid

Løsningen de berørte må ty til for å overleve er å stå i matkø og søke sosialhjelp.

Det er hårreisende at mennesker som har bidratt på sin måte til at Norge har blitt det det er, er tvunget til det, i stedet for å oppleve en trygg alderdom. Grunnen hvorfor de havnet i situasjonen er at de ikke opparbeidet seg tilstrekkelig med pensjonspoeng. Og det kunne de rett og slett ikke klare. Kvinner fra denne aldersgruppen tok i mindre grad utdanning som ga godt betalte jobber. I tillegg fantes ingen barnehageordning slik vi kjenner den i dag. Derfor ble de hjemme med barna og ofte tok de seg av gamle foreldre eller svigerforeldre i samme slengen.

Nå blir de straffet for valgene. Det er ikke snakk om å kunne gå på kino, kaffebesøk, kjøpe nye klær, invitere barnebarn på Tusenfryd eller lignende når de har lyst.

Kanskje du er fristet til å si: Ja, men er alt dette en menneskerett? Hun har det jo tross alt mye bedre enn en fattig dame i f.e. India. Det kan selvfølgelig ikke sammenlignes, for det handler om hvordan samfunnet du lever i ellers er skrudd sammen. Når man ikke kan henge med på noen måte ender de som faller utenfor opp med å skjemmes. De prøver å dekke over eller lyve om situasjonen. Det igjen krever så mye energi at de ofte velger å trekke seg helt tilbake og blir ensomme.

Men det er ikke minstepensjonisten som bør føle skam, det burde politikere som innførte underreguleringen og de som ikke vraker ordningen gjøre.  

Noen tall:

Det vil koste om lag 4 milliarder kroner i året for å fjerne fattigdommen blant eldre ved å øke minste pensjonistnivå over fattigdomsgrensen.

Det store flertallet blant minstepensjonister er enslige kvinner.

Hver sjette nordmann er p.t. alderspensjonist.

Minstepensjonister får utbetalt 225000 kr hvis de lever alene, 167000 hvis de er gift eller samboende.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s