«Endelig gammel» ISBN: 978-82-691459-2-2

Bokomtale publisert i «Hverdagsnett» av Anne Lise Johannesen

Jeg anbefaler dere absolutt å lese denne boka! Her er det mange kloke ord!

Selv om forfatteren ikke uttrykker det akkurat på denne måten, så er budskapet i boka at du skal gi litt mer F… i hva andre tenker og gjør. Det er ikke vesentlig. Det er det DU selv mener som er viktig. Med andre ord, det er DU som bør sitte i førersetet i ditt liv!

Hun ber deg også nyte ‘nuet’ og ikke tenke så mye på hvordan ting har vært før. Er du litt lei deg for å oppdage en ny rynke? Ikke tenk mer på det. Du kommer uansett aldri til å bli så ung som du en gang var, men du kommer heller ikke i fremtiden til å være så ung som du er i dag. Og det er et veldig godt poeng.

Anne Lise Johannesen koser seg med «Endelig Gammel»

«Alder er ingen smittsom sykdom; det er et privilegium»

Forfatteren nevner også energirøverne som man kan utsettes for. Hva gjør disse med humøret, og hvordan kan vi unngår disse forstyrrelsene.

Dette er en flott bok, som sier ting på en fin måte. Den lar deg sitte igjen med mye å tenke på. Det er mange ting en kan kjenne seg igjen i – uansett hvilken alder man er i.

Kapitlene er korte og oversiktelige. Teksten i boka er passe stor og med mye luft – som gjør at den blir veldig lettlest. Innimellom er det også fine bilder, som gir inntrykk av at forfatteren er en veldig positiv og ungdommelig dame.

Hva med å gi denne boka til foreldre eller besteforeldre til jul?

I neste nummer av Hverdagsnettmagasinet (nr 3) kan du lese en liten artikkel om Ingrid Strümke.

https://hverdagsnett.no/index.php/boktips/diverse-boker/1559-endelig-gammel?fbclid=IwAR2JVIlYqYTx7nQcRrpPlbV0dU3j2CzAzdpd3ua6Eqlz_iLh-hLN8o4wBXQ

Bokomtale skrevet av Gro Ødegård:

I helgen har jeg lest boken, Endelig gammel av forfatter Ingrid Strumke.

I boken setter forfatteren ord på hva jeg tror at mange av oss tenker, men ikke våger å si, og ikke minst gjøre. Hun ser løsninger og har tatt valg mange ikke våger å ta. Selv om jeg ennå ikke har passer 60, så kjenner jeg meg igjen i svært mye av det hun skriver. Det gjør at jeg tenker at denne boken bør også yngre mennesker lese. Her kan en få nyttige bekreftelser, tips, og lære av erfaringer i forhold til mange valg, som en helt fra ungdomsårene må ta. Valg som ofte vil prege resten av våre liv.

Boken er estetisk fin, friskt skrevet, lettlest og inneholder flere fantastiske bilder av forfatteren, som jeg kjenner jeg blir litt misunnelig av. Misunnelig fordi jeg selv aldri kunne klart å ta en slik bildeserie. Bilder som viser en flott godt voksen dame, som er trygg på seg selv og sine valg.

Bilder fikk jeg også gjennom teksten. «Bilder» som viser at vi ikke alltid må ta oss selv så høytidelige, slik at vi mister oss selv på veien. Jeg humret godt når hun beskriver prøving av sports-BH inne i et alt for trangt og varmt prøverom. Et plagg som sammen med flere andre, dessverre ofte er designet for unge «modellkropper», selv om brukergruppen selvfølgelig også er 60 ,70 og 80 +Jeg humret også gjenkjennende av hennes beskrivelse av møte med sitt eget speilbilde når hun står opp om morgenen. Hvem kjenner seg vel ikke igjen i det? Skal vi akseptere at et levd liv har satt sine spor, eller skal vi gjøre som mange… å operere?

Mange av oss tenker nok at livet stopper litt opp ved fylte 60. Det blir lett å bli værende i det trygge og trauste. Det blir lett å gjøre som «alle andre». Det blir lett å høre mer på hva andre mener, enn å lytte til oss selv. Dessverre er det også ofte lett for yngre og ambisiøse å ytre at mennesker over 60 har «gått ut på dato». Ingrid setter ord på, og deler sine erfaringer om at slik skal det, og må/ trenger det absolutt ikke å være. Mennesker over 60 er også en ressurs, med masse drømmer, engasjement og erfaringer som andre absolutt bør nyte godt av. Livet slutter ikke om en passerer 60. De fleste har fortsatt et langt liv foran seg.

Jeg blir fascinert av å lese hvordan forfatteren for egen del har taklet og benyttet dette. Her er vi nok mange som har mye å lære. Vi er gode nok om vi i andres øyne ikke er perfekte, for hva er vel det perfekte? Er det galt å ikke alltid ønske å være sosial? Er det mulig å kose seg i eget selskap og kunne takke nei til handleturer med venninner, fordi en ønsker å gjøre det alene? Skal vi ha lov til å takke nei til venninneturer, uten at vi blir sett på som «unormale»? Dagligdagse hendelser vi må ta stilling til gjennom hele livet. Lar vi oss styre, eller våger vi å gjøre som vi vil?

Det er så befriende å lese denne boken, som jeg anbefaler absolutt alle å lese. Også dere som kanskje bare er 20 år. Her er det mye å ta med seg på veien til et godt liv – uansett alder, og da også selvfølgelig etter fylte 60 +. Det er da livet for mange virkelig tar til…

Da jeg var ferdig med boken, ble jeg oppmerksom på at jeg ubevisst satt å nynnet på Wenche Myhres sang, «Når man blir 66 så gjør man som man vil….». Forfatteren fremstår i befriende stil å gjøre nettopp det – Gjør du?

Burde vi kanskje gjøre det også mye tidligere i livet?

Vurdering av boken fra forfatter Chand Svare Ghei

Når det gjelder tilbakemelding på din bok, Endelig Gammel, så er det første jeg vil si er at du har en fantastisk skrivestil, nærmest poetisk, selv om det ikke er poesi, og det er veldig sjelden vare, så det er noe jeg absolutt vil anbefale deg å fortsette med.

Jeg la merke til at du startet sterkt/hardt, og også med et slags sammendrag av det som kommer. Jeg vet jo ikke om dette er bevisst, men det er jo to metoder, hvorav begge har sine egne meritter, men også kan ha sine ulemper. Det kan feks være vanskelig å få fortellingen til å gli etter starten, da man ofte får et noe lavere tempo, eller å skape «mer av det samme effekt», begge klarer du helt fint, men det blir riktignok en liten dipp rett etter starten, men så bygger du deg fint opp igjen.

Jeg føler også at boken ikke handler om å bli gammel (fra mitt synspunkt), da tenker jeg på noe som er fra

https://www.amazon.com/Hundred-Years-Psychotherapy-Worlds-Getting/dp/0062506617

om at vi muligens alltid og i alle aldere er alle stadier av oss selv. Derfor forekommer Endelig Gammel seg for meg, som en filosofisk undring og guide av det å leve, betraktet fra deg som «gammel» men også som ung. Og all tid imellom.

For å summere opp, så er jeg glad for at jeg fikk sjansen til å lese boken, og undrer meg litt over din innsikt og det du deler.

Og det bygger jo på det jeg har sagt tidligere at jeg ofte får mye ut av indiebøker, da nok også fordi de ikke er underlagt så sterk kommersiell kontroll, og gir mer kreativ kontroll tilbake til forfatteren.

Leserstemmer

Det er ingenting som betyr mer for meg en hva leserne syns om boken min. Derfor er jeg veldig glad at jeg allerede så kort tid etter lanseringen har fått tilbakemeldinger i mailboksen min. Og selvfølgelig er det herlig når de er positive.

Jeg deler noen her med deg, enkelte med navn, noen ønsket å være anonym:

Baljit Kaur, psykolog

Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er 225343389_4232127710216596_1860943686673849655_n.jpg

Hanne Marie Sørum:

Å, boka den er så flott å holde i hånden, nydelig papir, vakker innbinding og herlig lesning 🥰❤️veldig lykkelig eier av den boka som mannen min overrasket meg med 🥰❤️🌺

Brit Dyrdahl, indieforfatter:

Det er ikke ofte jeg leser bøker så fort, men jeg fant boka di særdeles lettlest. Livsbejaende og personlig, uten å være privat. Humørfylt. Du innfører noen nye tankevendinger om håp. Ikke alle vil være enig med deg i det, men det er bare bra. Alle skal Ikke være enig i alt.

Stig Bergmann, pensjonert boktrykker og forlagseier:

Fikk endelig kunstverket ditt i postkassa i formiddag. Nå har jeg kun betraktet omslaget, formen og uttrykket. Beundrer dette nå først. Det er vakkert. Du har laget en flott, en stilig bok, herlig tekst og viltre bilder. Jeg er imponert over din bakgrunn, foreldre, utdannelse og erfaring, og derav ditt frie uttrykk.

Og noen uker senere:

Jeg liker jeg boka di veldig godt. Dine mange underfundigheter… som i virkeligheten inneholder livsvisdom som jeg godt kan forstå.

Eva Stadven Nilsen, musiker og lærer:

Velskrevet, interessant med mange gode og artige poenger. Det er god flyt i språket. Det er en bok som det er vanskelig å legge fra seg.

Heidi Elvebo, venninne gjennom mange år:

Thor Gotaas, forfatter ved Gyldendal forlag:

Du turnerer språket bra i boka, det har fin rytme og teksten lever. Du skrev deg inn i den, ser jeg, skrev deg varm. Du tenker også klart og klokt, personlig på en fin måte som kler stoffet. Gratulerer med ei fin bok.

Leser, mann, anonym:

Jeg passerer forhåpentlig 80 om noen få måneder, har med stor glede og fornøyelse lest Ingrids bok. Også menn kan ha nytte av en virkelighetsnær, åpen og ærlig beskrivelse av / om oss gamliser.

Chand Svare Gei, forfatter:

Jeg driver å leser denne nå, med glede. Skrivestilen er nesten som poesi. 

Kaja, 29 år:

Nå har jeg har fått lest boken. Og den var såååå opplysende, fin og trygg. Kjenner jeg er litt mer tryggere på meg selv og at jeg er god nok akkurat som jeg er, etter å ha lest den.

Leser, mann 70 år, anonym:

Etter noen avbrekk har jeg lest boken. Må leses en gang til. Fikk aha opplevelser. Takk for god bok.

En omtale av Jørn-K Jørgensen:

finner du på http://www.bokstaver.no