Det er uunngåelig at vi i løpet av livet møter på mennesker som sårer oss. Sårende ord føles akkurat som fysisk smerte fordi begge setter samme delen av hjernen i aksjon. Derfor syns jeg ørefik mot sjelen er en passende beskrivelse på de følgende fem handlinger:

  • ekskludering, tilsidesettelse
  • nedlatende tiltale, hersketekninger
  • tiet i hjel, oversett, ghosting
  • tilføre skamfølelse
  • latterliggjøring
Foto Mona Hauglid

Selv om vi som sagt ikke kan unngå å bli utsatt for dette, så kan vi beskytte oss mot effekten ved å forstå motivet bak. Vi må bevisstgjøre oss at personen som deler ut en slik ørefik har en underliggende grunn for å gjøre det.

I bestefall er det snakk om tankeløshet. Det er enkelt å oppdage, det er lett å tørke av seg og vil neppe gå nærmere inn på oss.

Dessverre ligger det som oftest mer alvorlige motiver bak en slik oppførsel. Noen ganger kan er det ønsket om å forhøye seg selv ved å trykke den andre ned. Mindre bevisst, men like skadelig er mangel på empati eller sosiale antenner, i verste fall en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Å forstå motivet skal på ingen måte være grunnlag for å unnskylde. Det skal hjelpe deg slik at ørefiken ikke vil skade deg ved å gå inn på deg fordi du vet at det ikke er deg, men den andre personen det er noe galt med. Og dette er et råd som gjelder for alle fem typer skadepåførelse: Ikke start med å lete feilen hos deg. Selv om det skulle ligge sannhet i kritikken, så skal den aldri fremmes på en fornærmende, sårende måte. Ved å gjøre det har vedkommende forspilt sin rett å ta innflytelse på deg!

Og til slutt: Ta til motmæle. Reager som du ville ha gjort på en fysisk ørefik. Sett en stopper for en slik behandling på et eller annet vis som passer din personlighet. Uttal hva som sårer deg, hvordan du forventer å bli behandlet og hva som vil skje dersom det skulle gjenta seg.

Det er et spørsmål om selvrespekt å sette grenser. Selvrespekt blir som et skjold mot angrep og smerter på sjelen vår fra usympatiske, egoistiske og empatiløse mennesker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s