Jeg har skrevet og snakket om det før, men siden jeg igjen ble spurt “Hvorfor gir du ut bøker i selvforlag?” skal jeg komme med noen flere forklaringer utover det jeg har påpekt når det gjelder manusantakelse og innflytelse på det fra forlagets side. For systemets urettferdigheter slutter ikke selv om et stort forlag har akseptert manuset ditt og lager bok. 

Første opplag av Endelig Gammel i hus. Det feires!

Jeg er en ivrig leser. Jeg studerer bokanmeldelser og kjøper det jeg tror jeg kan ha nytte av. Siden venner og familie vet om min leselyst får jeg i tillegg bøker i gave både ved og utenom anledninger. Og jeg besøker bokbutikker. 

Jeg har ikke kunnet unngå å legge merke til at hele systemet er satt opp etter mottoet: Vinn eller forsvinn. Forlagene pumper ut influensere med stort reklamebudsjett, selv om både den litterære verdien eller budskapet kan være av tvilsom viktighet eller kvalitet. Bokhandlere pusher store navn i noen måneder før restene havner på Mammut-salg. Hvem de pusher er avhengig av omtalen en anerkjent bokomtaler leverer. Hen har makten å bestemme skjebnen ved å løfte eller forkaste en utgivelse. Gode anmeldelser blir nemlig plukket opp av forlagene og sendt ut til alle bokhandlere. 

Hadde det enda vært en rettferdig rekkefølge når disse gode omtalene kom på trykk, så hadde man jo til en viss grad kunnet akseptere og forsone seg med det. Men slik er det dessverre ikke. 

Siden bokomtaler ikke gir avisene mest klikk eller abonnenter, bevilges bare et begrenset budsjett og det gis lite rom for ekstra titler. Skrevne anmeldelsene legges i kø og kommer på trykk etter hvert. Men når det kommer en bok om Trond Giske eller av Abida Raja f.e. da er det ikke lenger snakk om rekkefølge. Anmeldelser av disse bøkene er like fort i media som boken kommer i salg.

Kanskje denne urettferdige prioritering i rekkefølge av anmeldelser ikke engang er det verste. Det er muligens verre at det er så mange som aldri får en omtale. Denne fortielsen gjør gjør at du som leser sannsynligvis aldri får vite om dem. For forfatteren betyr det at det blir helt umulig å oppnå fornuftige gode salgstall.

Hele systemet fungerer på økonomiens og fortjenestens premisser, ikke litteraturens eller forfatterens, men heller ikke kundens interesse for omfattende informasjon.

Det orker jeg ikke å utsette meg for.

Heldigvis finnes lesere som vurderer mine bøker og sender meg sine vurderinger. Noen korte, noen lengre.

Disse samler jeg her: https://ingridstruemke.wordpress.com/bokomtaler/

og her : https://ingridstruemke.wordpress.com/tilbakemeldinger-pa-barnbokene/

Og resten må bare ta den tiden det tar. Så får de som vil underkaste seg et system som tjener pengene mer enn litteraturen.

Du kan lese mer om tema her: https://www.morgenbladet.no/ideer/kronikk/2022/12/09/derfor-er-jeg-ikke-sakprosaanmelder-lenger/?utm_source=Morgenbladets+ukesnyhetsbrev&utm_campaign=5cc4608d74-EMAIL_CAMPAIGN_2022_12_09_10_49&utm_medium=email&utm_term=0_-5cc4608d74-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s